- 3 personen
- 15 min. voorbereiding (min. 1 uur van te voren)
- 70 min. bereiding
- BBQ 180° indirect
Chicken on a can recept
Chicken on a can. Fantastisch om te zien op de BBQ. Typisch Amerikaans. Als BBQ fanaat is dit wel echt een recept dat je een keer moet proberen. De kip dient op een bierblik geplaatst te worden, hierdoor staat de kip recht omhoog op de bbq. Het bier ‘trekt’ hierbij in de kip, of dat ook echt zo is wordt altijd nog over gediscussieerd. In iedergeval een echte klassieker die je een keer gemaakt moet hebben. Je leest hieronder wat je nodig hebt voor het maken van Chicken on a can.
Ingrediënten
Dit BBQ recept is redelijk eenvoudig. Je hebt hier daarom ook niet veel voor nodig qua ingrediënten. Je kan lekker experimenteren met je rubs. Hieronder de ingrediënten die benodigd zijn.
- Bier blikje
- Rub naar keuze
- Hele kip
- Olijfolie
Stap 1. Wrijf de kip in met een BBQ rub
Was de kip onder de kraan af. Veeg hierbij met je hand over de huid van de kip, zodat deze mooi schoon wordt. Vervolgens dep je de kip met wat papier droog en laat de kip heel even drogen.
Wrijf vervolgens de kip rondom in met een klein beetje olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de rub goed op de kip blijft plakken. Smeer vervolgens de kip rondom in met de rub tot dat er een mooi kleurtje en laagje kruiden ontstaat.
Pak vervolgens het bierblik. Giet de helft van de inhoud uit het bierblik. Zet vervolgens de kip stevig op het bierblik.
Stap 2. Ontsteek je BBQ voor 180°
Laat de kip na het inkruiden minimaal 1 uur rusten. Zorg er ondertussen voor dat je BBQ een temperatuur krijgt van 180°. Voeg net voordat je de kip op de BBQ legt een beetje rookhout toe. Hierdoor krijgt de kip een lekker rokerige smaak.
Stap 3. Plaats de chicken on a can op de BBQ
Is je BBQ op temperatuur en heb je de kip minimaal 1 uur laten rusten? Dan is het tijd om je chicken on a can op de BBQ te plaatsen. Door het blikje bier staat de kip vaak al stevig genoeg. Is dit niet het geval? Probeer dan de poten tussen het rooster te drukken voor extra stevigheid. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de kip bij te houden. Plaats deze in de borst of in het dijbeen van de kip.
Stap 4. Gaar de kip tot 76°
Meet je de temperatuur in de borst van de kip? Gaar deze dan door tot een temperatuur van 76°. Wanneer je de temperatuur in het dijbeen meet dan moet je de kip doorgaten tot een temperatuur van 82°. Heb je de temperatuur bereikt? Laat de kip dan 10 minuten rusten. Je zal merken dat er tijdens deze 10 minuten redelijk wat vocht uit de kip lekt, zorg daarom voor bijv. een trancheerplank met geul.
Stap 5. Chicken on a can!
Eindelijk! Je chicken on a can is klaar. Ready to eat. Bij de kip is het lekker om wat coleslaw (koolsla) te bereiden. Heerlijk fris bij dit stuk kip. Eventueel in combinatie met wat patat of aardappels.
