Varkenshaas met sinaasappel van de BBQ, heerlijk! De sinaasappel maakt dit varkenshaas toch wel echt bijzonder. De varkenshaas zelf is niet super speciaal qua smaak, maar door de marinade en marmelade is dit toch een heerlijk recept om te maken. Zoet en iets wat bitter door de combinatie van gember en sinaasappel.
Ingrediënten
Hieronder de ingrediënten die benodigd zijn voor dit BBQ varkenshaas recept.
167 ml verse sinaasappelsap
80 ml ciderazijn
2 cm geraspte gember
2/3 sinaasappel rasp
2 varkenshaasjes a 750 gram (totaal)
134 gram sinaasappelmarmelade
1,3 eetlepel sojasaus
2/3 eetlepel scherpe mosterd
Zout en peper
Stap 1. Maak de varkenshaas mooi schoon
Check het vlees aan alle kanten. Snijd hierbij altijd even de vetrandjes of andere oneffenheden zoals velletjes weg. Vervolgens heb je een mooi stuk vlees.
Stap 2. Maak de marinade
1. Meng de sinaasappelsap, de helft van de ciderazijn en de helft van de gember met de sinaasappelrasp tot een marinade. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
2. Leg de varkenshaas in de marinade. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een XXL vrieszak. Leg de varkenshaas incl. marinade vervolgens minimaal 6 uur in de koelkast. Draai regelmatig zodat de marinade alle kanten van het vlees meepakt.
Stap 3. Maak de marmelade
Na het maken van de marinade kan je alvast de marmelade maken. Gebruik hiervoor het restant van de gember en het restant van de ciderazijn, de sojasaus en de mosterd. Roer dit goed door elkaar. dek vervolgens af met vershoudfolie en zet het in de koelkast.
Stap 4. Bereid de BBQ voor op 180°
Zorg ervoor dat je de BBQ verwarmt voor een temperatuur van 180°. Gebruik voor het bereiden van de varkenshaas op de BBQ indirect vuur. Ik heb gebruik gemaakt van een lekbak met water. Hierdoor zal de temperatuur stabieler blijven.
Stap 5. Grill de varkenshaas tot 44°
Haal de varkenshaas uit de koelkast en haal deze vervolgens uit de marinade. Laat de varkenshaas even uitlekken. Grill de varkenshaas op de BBQ vervolgens tot een kerntemperatuur van 44°. Draai de varkenshaas regelmatig.
Stap 6. Smeer de varkenshaas in met marmelade tot 48°
Heeft de varkenshaas een temperatuur van 44°? Begin dan met het insmeren van de varkenshaas met de marmelade. Doe dit een aantal keer op beide kanten en draai het vlees hierbij regelmatig. Laat de varkenshaas doorgaren tot een temperatuur van 48°.
Leg daarna de varkenshaas in zilverfolie en laat rusten tot de kerntemperatuur 52° is.
Stap 7. Serveer de varkenshaas getrancheerd
Snijd het vlees aan bij een kerntemperatuur van 52°. Schep vervolgens de overgebleven marmelade over de varkenshaas. Wij hebben de varkenshaas in combinatie met een salade en Pom’ Duschesse geserveerd. Dit is een heerlijke combinatie. Eet smakelijk!