Zweinhaxe. Een typisch duits gerecht, een combinatie van bier en vlees. Klinkt goed toch? Zweinhaxe, ook wel Eisbein genoemd komt van de poot van een varken. Een échte delicatesse van de plaatselijke slager. Zweinhaxe kan op veel verschillende manieren bereidt worden. Ik heb er voor gekozen om de Zweinhaxe in een braadpan op de BBQ te bereiden.
Ik heb een gepekelde Zweinhaxe gekocht. Hierdoor hoefde ik de Zweinhaxe zelf niet meer te pekelen. De Zweinhaxe had bij de slager 5 dagen in de pekel gelegen.
Ingrediënten
Met onderstaande ingrediënten kan je de Zweinhaxe bereiden:
1 Zweinhaxe
150 ml runderboullion
200 ml bier
1 theelepel peper
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel knoflookpoeder
1 witte ui
1 eetlepel zonnebloemolie
Een beetje Maizena
Stap 1. Kruid de Zweinhaxe
Meng de peper, karwijzaad, knoflookpoeder en zonnebloemolie. Deze ingrediënten vormen het kruidenmengsel voor je Zweinhaxe. Kruid vervolgens de Zweinhaxe in. Zorg dat de kruiden verdeeld worden over rodom het gehele vlees. Leg vervolgens de Zweinhaxe in de braadpan.
Stap 2. Ontsteek je BBQ voor 107°
De Zweinhaxe laat je lekker een tijdje garen op 107°. Zorg ervoor dat je een indirecte zone creëert waar je je braadpan op kan plaatsen. Houdt er rekening mee dat je op het einde nog direct vuur nodig hebt. Het kan daarom handig zijn om de helft van je BBQ op indirect vuur voor te bereiden, zodat je geen aanpassingen meer hoeft te doen tijdens het BBQ’en.
Stap 3. Plaats de Zweinhaxe op de BBQ
Is je BBQ op temperatuur plaats dan de Zweinhaxe in de braadpan op de indirecte zone. Laat de Zweinhaxe voor 10 minuten staan. Ondertussen kan je de andere ingrediënten bereiden.
Stap 4. Maak de bouillon en snijd de ui
Maak ondertussen de bouillon warm en snijd de ui. Snijd de ui in mooie parten. De ui hoort bij het recept, snijd ze daarom op een grootte die je lekker vindt om te eten. Pak vervolgens het bier en zet dit alvast klaar. Al deze ingrediënten gooi je straks bij je Zweinhaxe.
Stap 5. Voeg de ingrediënten toe
Voeg na 10 minuten de bouillon, de ui en het bier toe aan de Zweinhaxe. Door de temperatuur van 107° zal het lekker gaan koken en zal de smaak in het vlees trekken.
Laat de Zweinhaxe vervolgens +/- 3 uur staan. Let erop dat de temperatuur rond de 107° graden blijft.
Stap 6. Grill de Zweinhaxe op direct vuur
Wanneer je Zweinhaxe +/- 3 uur in de braadpan heeft gelegen is het tijd om de pan van de BBQ te halen. Stook vervolgens je BBQ op tot een temperatuur van +/- 220°. Haal ondertussen de Zweinhaxe uit de braadpan en laat deze uitlekken. Wanneer je BBQ op temperatuur is leg je de Zweinhaxe op de directe zone en draai je het vlees op alle kanten, zodat het een mooi kleurtje krijgt.
Zet tevens de pan op het directe vuur en voeg wat maizena toe. Breng de saus aan de kook, maar roer regelmatig. Door de maizena kan het anders klonterig worden. Wanneer de saus wat dikker is is deze klaar om te eten.
Stap 7. Zweinhaxe is ready to eat
Vervolgens is je Zweinhaxe klaar om te eten. Het vlees kan je opdienen samen met de saus uit de pan. Bijpassend kan je zuurkool serveren, typisch voor bij dit vlees. Eetsmakelijk.